Taas tänäkin vuonna lisään kukkia pölyttäjille ja siis niitä parhaita perhos- ja pörriäiskasveja. Etenkin meidän, jotka asumme tiiviisti rakennetulla alueella, on tärkeää auttaa pölyttäjiä omalla pihalla. Se on helppoa ja sen voi toteuttaa aina heti... siis jos maa on sula eikä ole lunta maassa😊
Huomenna maanantaina 20.5. on Maailman mehiläispäivä, joka on YK:n julistama päivä. Sen tavoitteena on vahvistaa niitä keinoja, joiden avulla mehiläisiä ja muita pölyttäjiä voidaan suojella. Mailman ruokakasveista 75% tarvitsee pölyttäjiä. Lisää Maailman mehiläispäivä -sivulta. Esimerkiksi kaikki hedelmäpuut, marjapensaat, mansikat, tomaatit jne. tarvitsevat pölyttäjiä, jotta niistä saa satoa.
Lisää keväällä kukkivia kukkia pölyttäjille...
Omaan puutarhaan kannattaa siis lisätä aikaisin kukkivia perhos- ja pörriäiskasveja. Kun kukinta alkaa heti lumen sulamisen jälkeen ja kukkia on läpi kesän syksylle asti, se lisää koko alueen perhosia ja pörriäisiä. Ja mitä enemmän kukkia sen parempi.
Ehkäpä muistat huhtikuulta Ihania krookuksia pölyttäjille ja paljon -postauksen. Toki on myös muitakin hyviä kevään kukkijoita pölyttäjille.
Helppohoitoinen kukkanurmikko lisää pölyttäjiä...
Pölyttäjiä lisää myös kukkanurmikko. Eli nurmikkoon on varta vasten lisätty matalia kukkivia kasveja ja nurmikkoa voi edelleen leikata ruohonleikkurilla. Kukkanurmikko vaatii paljon vähemmän hoitoa, tosin sen voi pilata väärällä hoidolla eli hieman pitää olla siitä tietoa.
Kuvia kukkanurmikosta näet Trendikäs kukkanurmikko -postauksesta.
Perhosille ja muille pölyttäjille parhaita kukkia...
Jotta kukista olisi todellista hyötyä pölyttäjille, kannattaa valita parhaita perhos- ja pörriäiskasveja. Tietysti on hyvä ottaa huomioon valinnassa myös oman pihan olosuhteet, koska muuten kasvit eivät viihdy eivätkä kuki.On hyvä, että suurin osa kasveista on monivuotisia ja yksivuotisia vain vähän. Meidän vanhat oranssit daaliat kuuluvat niihin loppukesän parhaisiin perhos- ja pörriäiskasveihin. Toki meillä kukkii silloin myös moni muukin hyvä pölyttäjäkasvi.
Perhosille on myös tärkeää se, että lähistöllä kasvaa toukkien ruokakasveja, kuten esim. nokkosta. Samoin pörriäiset tarvitsevat pesimispaikan, kuten hyönteishotellin, lautaseinän kolot, risuaidan, lahoavan kannon jne.. Lisää Perhosia ja pörriäisiä pihalle -postauksessa.
Voit myös itse lisätä kasveja siemenistä...
Jos tuntuu, ettet raaski ostaa kasveja niin suurta määrää, niin osan kasveista voi kasvattaa itse siemenistä. Yhdestä siemenpussista saa monta tainta.
Kuvassa on punahatun taimia kasvamassa sammalnapeissa. Kylvän nykyään kaikki vähänkään isommat siemenet sammalnappeihin, koska se säästää tilaa ikkunalla. Taimet pärjäävät pitkään niissä.
Punahattu on yksi parhaista loppukesän perhos- ja pörriäiskasveista. Monivuotinen se on vain hyvällä paikalla.
Miten maa voi - siten voi kukat ja pölyttäjät...
Maa ja sen pieneliötoiminta on syytä pitää hyvässä kunnossa. Eli välttää keinotekoisia lannoitteita, saippuaa, torjunta-aineita yms., koska ne vähentävät maan mikrobitoimintaa, jolloin esim. kasvien tärkeät mykorritsa sienijuuret heikkenee. Sen jälkeen kasvit eivät voi enää hyvin ja pölyttäjät saavat vähemmän ravintoa.
Sen takia itse hoidan maata käyttämällä vain luomuviljelyyn hyväksyttyjä lannoitteita ja lisään multaan puutarhakompostistamme biohiilipitoista kompostimultaa. Ne kummatkin lisäävät ja ylläpitävät maan mikrobitoimintaa. Ja puutarhamme kasvit voivat hyvin😊
Maanparannuksesta lisää Maanparannus - omavaraisuus kotipihalla -postauksessa.
Laitan myöhemmin oman postauksen siitä, mitä kaikkia kukkia olen tänä vuonna lisäämässä puutarhaamme perhosille ja muille pölyttäjille.