Tämä siro viinikärhö kasvaa meidän puutarhassa vanhaan keinuun ohjattuna. Sen kukat ovat niin super herkän kauniit ja hienon väriset. Mikä parasta, niin se on helppohoitoinen ja sitkeä köynnös. Isokukalliset kärhöt ovat sen sijaan vaateliaampia niin paikan kuin hoidonkin suhteen. Joten tämä on aivan ihana ja meille sopiva.
Viinikärhö keinuun ohjattuna...
Tämän viinikärhön kasvutapa on siro ja kevyt, joten sen uskalsi hyvin ohjata keinuun kasvamaan. Siitä ei tule liian voimakaskasvuista, mikä haittaisi keinumista. Toki vanhemmiten se on yhä isompi, mutta sitä voi silloin leikata, jos se kasvaa liian isoksi.
Viinikärhön versot ovat siis ohjattu keinun runkoa pitkin kasvamaan keinun yläosaan. Pihasuunnittelussa voikin käyttää köynnöksille muitakin tukirakennelmia, kuin vain tuttuja köynnössäleikköjä. Toki kannattaa suunnitella aina köynnökset paikan mukaan, sillä osa kasvaa todella isokokoisiksi ja osa vaatii tietynlaiset olosuhteet. Osa myös vaatii paljon hoitoa.
Viinikärhön kukkia pään yläpuolella...
On aivan sykähdyttävän ihanaa istuskella keinussa ja ihailla pään yläpuolella kukkivia viinikärhön versoja. Tämä näkymä kuuluu niihin kesän tunnelmallisimpiin hetkiin.
Sirot pienet nuput ja kellomaiset kukat...
Viinikärhön nuput ovat kuin pienet vesipisarat, ja niin herkän kauniit. Nuppujen ja kukkien pitkät varret tuovat köynnökseen keveyttä. Viinikärhön kukat ovat kellomaiset ja kuulemma sopivat mitä parhaiten keijupuutarhaan 😊
Viinikärhö kukkii siis heinä-syyskuussa.
Fasaanien talvinen kulkureitti...
Meidän puutarhassa on fasaaneja ympäri vuoden ja ne ovat usein keinun alla talvisin. Jostain kumman syystä, ne kulkevat keinun alle juuri tästä viinikärhön versojen kohdasta. Sen takia aiempina vuosina kärhön versot menivät poikki alhaalta joka talvi. Nyt viime vuosina olemme laittaneet versojen alaosaan suojaksi verkon ja versot ovat säilyneet ehjinä.
Viinikärhön hoito-ohje...
Viinikärhö (Clematis viticella) viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla paikalla. Maan on hyvä olla tuoretta ja ravinteikasta.
Meillä on kahtena viime kesänä ollut kahden kuukauden pituiset sateettomat jaksot ja emme ole silloin kastelleet tätä. Se on kestänyt hyvin kuivat jaksot, sillä olemme lisänneet multaan biohiiltä hieman. Jos olisimme kastelleet sitä, niin sen kasvu olisi rehevämpää.
Jos on tarvetta leikata tätä viinikärhöä, niin se kestää sen hyvin. Kestihän se senkin, että fasaanit katkoivat sen oksat joka talvi ja silti se kukki kesällä. Tosin versot olivat silloin matalammat.
Viinikärhö menestyy kasvuvyöhykkeillä I-IV(V).
Sen sijaan jalostetut lajikkeet eli tarhaviinikärhöt ovat talvenarempia lajikkeesta riippuen. Niillä on myös isommat kukat ja osalla kukkien malli muistuttaa tuttuja isokukallisia loisto- eli jalokärhöjä.
Isokukalliset loistokärhöt patiokärhöinä...
Ehkä muistatkin ne meidän patiokärhöt aiemmilta kesiltä. Ne kasvavat isoissa ruukuissa, jotka siirrämme aina myöhään syksyllä kellariin talvisäilöön. Keväällä siirrämme ne sitten taas ulos. Näitäkin hoidamme tietysti kuun mukaan ajoittamalla kaikki hoitotoimet eli kaikki istuttamiset, leikkaamiset, lannoitukset, kastelut jne..
- Vanha kärhö kukkii ruukussa eli se tummanpunakukkainen loistokärhö. Sen kanssa samassa ruukussa kasvaa kolmiokäenkaalit.
- Matala kärhö `Cezanne` ruukkuun -postauksessa on kuvia siitä meidän toisesta loistokärhöstä. Sen kukat ovat kauniin vaaleansiniset. Se pitääkin muistaa istuttaa keväällä isompaan ruukkuun.