Quantcast
Channel: Sarin puutarhat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 267

Pitääkö rikkaruohot kitkeä vai ei

$
0
0

 

[Sarin puutarhakurssit - Puutarha Studio mainos]  Aina välillä minulta kysytään, pitääkö rikkaruohot kitkeä vai ei. Sillä eikö niitä vain voisi jättää kasvamaan, koska ne ovat hyviä luonnonkukkia. Siis onko ne pakko kitkeä, jos ei halua. 
Tähän tietysti aina vastaan, että mikään puutarhassa ei ole pakollista. Voi jättää kitkemättä. Sen kyllä huomaa vuoden tai viimeistään viiden vuoden kuluttua, oliko hyvä idea jättää rikkaruohot kitkemättä. Tässä nyt kuitenkin muutama asia, jotta ihan kaikkea ei tarvitse kokeilla kantapään kautta.


Pihakiveyksen raot vihertyy...

Erilaisten betonikiveysten ja liuskekiveysten raot eli saumat alkavat helposti kasvaa rikkaruohoja. Ne on tulleet rakoihin tuulen tuomista siemenistä.
Jos nyt tämän kuvan kiveyksen kivien rakoihin jättää rikkaruohot kasvamaan, niin osa niistä rönsyilee kivien päälle. Vähitellen ne alkavat peittää kiviä ja vuosien kuluttua, kiviä ei enää näy. Kohta on muuttunut "nurmikoksi". 
Pitääkö rikkaruohot kitkeä kivien raoista, riippuu siitä, haittaako ruohottunut laatoitus asukkaita vai ei.

Pitääkö rikkaruohot kitkeä kivituhkasta...

Tuuli tuo rikkaruohojen siemeniä sekä osa puutarhan kasveista levittää siemeniä ympärilleen. Kivituhka, hiekkapiha sekä sepelialue voi alkaa kasvaa erilaisia rikkaruohoja herkästi. Etenkin niissä kohdissa, joissa kuljetaan vähän.
No pitääkö rikkaruohot kitkeä kivituhkasta, olen itse sitä mieltä, että kyllä pitää. 

Jos nyt nämäkin lemmikit jättäisi tähän, niin ne kukkisivat kauniisti ja pudottaisivat siemenet maahan. Näin ne lisääntyvät jatkuvasti yhä laajemmalle alueelle. Sen lisäksi sekaan tulisi myös siemenistä leviäviä rikkaruohoja. 

Vähitellen kivituhka alkaisi näyttää ihan nurmikolta, joka vaatisi leikkaamista. Siihen nimittäin kasvaisi myös korkeampaa heinää, koivun taimia jne. eli todennäköisesti aluetta pitäisi leikata trimmerillä tai ruohonleikkurilla.

Miten voi käydä kukkapenkille...

Pitääkö rikkaruohot kitkeä aina kukkapenkeistä, osa niistähän on kauniita kukkiessaan. Se toki riippuu siitä rikkaruohosta, onko se hyvä jättää kasvamaan vai ei.
Tässä kuvan kohdassa kasvoi alkujaan vaaleanpunakukkainen kesäpikkusydän, joka kukki toukokuulta elokuulle asti.  Se oli tosi kaunis läpi kesän.

Sen sekaan alkoi kasvaa rikkaruohoja, joita ei kitketty pois. Nyt kesäpikkusydäntä on enää vähän, sillä muut kasvit ovat tukahduttaneet sen. Siellä on mm. heinää ja voikukkia sekä paljon vuohenkellon taimia, joilla on kolmiomaiset lehdet.

Yhdelle koristekasvi, toiselle rikkaruoho...

Rikkaruoho on siis kasvi, joka kasvaa väärässä paikassa ja sen takia poistetaan. Rikkaruoho voi olla yhdelle rakas ja upea koristekasvi, kun taas toiselle täysin rikkaruoho. Tämä kuvan mukulaleinikki on juuri tällainen kasvi. Se on luonnonvarainen, joka leviää voimakkaasti juurimukuloista ja varren itusilmuista. Moni istuttaa sitä pihalleen, koska se levittäytyy isoiksi keltaisiksi kukkamatoiksi. 
Meidän puutarhaamme mukulaleinikki on ilmestynyt jostain ja itse poistan sen alut joka kevät. Syy on se, että se leviää niin voimakkaasti ja puutarhassamme kasvaa monia kasveja, joita se haittaisi.
Kuten aina puutarhanhoidossa, ennakoin ja kitken sen pois heti, kun tunnistan sen alut. Näin se ei muodostu ongelmaksi. 

Sama asia on vuohenkellon kanssa. Se on perenna ja oikealla paikalla näyttävä ja helppo. Mutta se voi myös levittäytyä toisten perennojen sekaan ja tukahduttaa ne.


Jos mietit kitkemisen tarpeellisuutta... 

Tässä muutama asia harkittavaksi, kun mietit, pitääkö rikkaruohot kitkeä vai ei.

  • onko kasvi voimakkaasti siemeniä tekevä 
  • leviääkö kasvi juurilla voimakkaasti
  • tekeekö kasvi paljon rönsyjä ympärilleen
  • onko kohta työläs kunnostaa, jos rikkaruohot valtaavat sen täysin
  • onko kohdan kunnostaminen kallista, jos rikkaruohot valtaavat sen täysin
  • aiheuttaako rikkaruoho haittaa istutetulle kasville
  • onko kasvi ns. hankala rikkaruoho eli vaikeasti hävitettävä
  • siis pitkääkö rikkaruohot kitkeä pois vai voiko ne jättää kasvamaan


Helpompaa ja tehokkaampaa kitkemistä...

Jos sinulla on jo rikkaruohojen valtaama kivituhka tai betonikiven raot täysin rikkaruohottuneet, niin saat niistä rikkaruohot parhaiten pois oikealla kitkemistekniikalla. Etenkin kun teet sen kuun mukaan hyvänä Kitkemispäivänä. Samalla kitkeminen on helpompaa, nopeampaa ja kohta pysyy pidempään rikkaruohottomana.

Tai jos sinulla on niitä ns. hankalia rikkaruohoja tai kasvialue jo täysin rikkaruohottunut, niin silloinkin auttaa eri tilanteisiin oikeat kitkemistekniikat ja Kitkemispäivät. Rikkaruohojen kitkeminen - hyvät ja huonot tavat -postauksessa on niitä huonoja kitkemistapoja.

Jos et usko, niin kokeile!

Ja jos kitkeminen tuntuu epätoivoiselta, tuskaiselta tai siihen kuluu paljon aikaa... todennäköisesti sinulta puuttuu hyviä kitkemistekniikoita ja et ehkä osaa hyödyntää kitkemistyökaluja tehokkaasti.

Opit kitkemään tehokkaammin oikeilla kitkemistekniikoilla ja kitkemistyökaluilla verkkokurssin ohjeiden mukaan. Opit myös hyödyntämään kuun mukaan katsottuja hyviä Kitkemispäiviä.
Kurssin avulla osaat lisäksi arvioida helpommin, pitääkö rikkaruohot kitkeä vai ei.

Koska materiaalit on lyhyinä videoina ja kaikki katsottavissa heti missä järjestyksessä tahansa, pääset nopeasti hyödyntämään kurssin tietoa kitkemisessä. 
Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion.

Verkkokurssi löytyy Sarin puutarhakurssit -verkkokurssialustalta.
Kurssilla on kevään, kesän ja syksyn hyvät Kitkemispäivät tarkempine aikoineen.


Puutarhaterveisin Sari


Ps. ehdit vielä hyvin kitkemään 24.-26.4.2025, ennen pidempää kitkemistaukoa kuun mukaan


Viewing all articles
Browse latest Browse all 267

Trending Articles